Besök hos vargarna i Kolmården
 

Lördag 2 december fick Jenny och jag i present av mina föräldrar att vara med på en guidad visning i varghägnet på Kolmården. En fantastisk upplevelse som varmt rekommenderas!


Vi följer med guiden, som är bekant med flocken och har umgåtts med dem under hela dera liv, på tur runt i hägnet. Vargarna är väldigt intresserade av oss och hälsar oss genom att slicka oss i ansiktet.


Dagen bjöd tyvärr på ösregn och bildkvaliteten blev inte den bästa. Det bekymrade inte vargarna och själv märkte man knappt att det regnade. Vargarna vill gärna bli kliade och klappade!

Det är inte varje dag man får en puss av en varg!


Flocken består av fem jämngamla varghanar som har bott i hägnet sedan de var valpar. Rangordningen är tydlig och ledarhanen T bestämmer i flocken.

Jenny bekantar sig med en av varghanarna.


Min pappa får chansen att yla med vargar!


Vargarna är vänliga mot oss, men hela tiden håller de ett öga på varandra. En varg som står högre i rang markerar med kroppspråket om en som står lägre i rang bör flytta på sig.


Besök av skötarna får vargarna dagligen. Mat serveras bara tre gånger per vecka.
-I det vilda lyckas vargarna inte med jakten varje dag, förklarar guiden.

Atlas som står lägst i rang tillåts inte att sticka upp.
Vargarna tycker det är skönt att bli kliade, men man får inte ha lösa saker med sig in i hägnet,som handskar, snusdosor eller kepsar.
Saker snor de gärna och kommandot "hit" och "loss" fungerar inte på en varg.

Flocken följer oss runt i hägnet och efter en stund av hälsande och klappar kan de ligga nära oss och koppla av.

Min mamma klappar en av varghanarna.


Som synes, inget problem med tandvisning! Vargarna äter kött och märgben och gnagandet håller tänderna friska, ingen tandsten, men just den här hanen har en avbruten hörntand.